Полезно ли е кафето

ЧИСТОТО КАФЕ

Консумацията на кофеин в определени количества носи доста повече ползи за здравето, отколкото рискове. 3 или 4 чаши кафе на ден могат да са полезни за организма. Това показват данни от обобщено изследване на резултати от над 200 предишни проучвания за ефекта на кафето, съобщава Би Би Си. Докладът на учени от университета в Саутхемптън как кафето влияе на човешкото тяло е публикуван в реномираното издание "British Medial Journal".

Изследователите установили, че кафето би могло да води до намаляване на риска от болести на черния дроб, развитието на някои видове рак - като този на кожата, както и от животозастрашаващ инфаркт или инсулт. Учените все пак предупреждават, че не могат да потвърдят категорично, че само пиенето на кафе води до подобен резултат, пише Би Би Си.

В сравнение с хората, които не консумират кафе, любителите на напитката, които се ограничават до 3-4 чаши дневно, се оказват по-малко рискови пациенти по отношение на опасността от сърдечно-съдови болести. Още по-добри са резултатите на кафепийците по отношение на риска от заболявания на черния дроб, в това число и рак, въпреки че проф. Пол Родерик - един от авторите на проучването, предупреждава, че не може да даде пълна гаранция, че само кафето (или кофеина) е причина за разликите.

Стандартният прием на кафе на ден е около 400 мг. и учените са на мнение, че това е по-скоро здравословен навик. Разбира се, препоръчва се кафето да е чисто - най-вече без захар, мляко или други добавки, които имат ефект върху здравето, особено рафинираните захари. Затова и не е най-добрата идея кафето да върви с торта или друг сладкиш.

Анализът на проучванията показва, че кафепийците имат по-чисти артерии - оттам и по-ниският риск от инфаркти с фатален изход. По-нисък е рискът и за развитие на болести като тези на Паркинсон и Алцхаймер, както и на някои видове рак и диабет от тип 2.


КАФЕ С ЛИМОН

Съчетанието на кафето с лимон е необичайно, но се оказва невероятно здравословна комбинация, която има благоприятен ефект върху много процеси в тялото - от сърдечната функция до състоянието на кожата, твърдят специалисти.

Можете да нарежете няколко тънки цитрусови филийки в чашата си или да добавите прясно изцеден сок. Въпреки че такъв коктейл има специфичен вкус, той отдавна има многомилионни фенове.

Комбинацията осигурява двойна доза антиоксиданти. Флавоноидите, открити в кафето, се комбинират с витамин С от лимона, за да помогнат в борбата със свободните радикали с двойна сила. Антиоксидантите предотвратяват окислителните процеси в организма, които водят до отслабване на имунната система, провокират преждевременно стареене и могат да причинят някои хронични заболявания. Чаша кафе с лимон сутрин ще ви осигури надеждна защита.

Ползите от лимона и по-специално витамин С за имунитета са добре известен факт. Но малцина знаят, че кофеинът също укрепва естествената защита на организма. Факт е, че кафените зърна съдържат желязо, цинк и витамини от група В (за разтворимото кафе това се отнася в по-малка степен). Тези активни вещества стимулират производството на имуноглобулини и осигуряват на организма защита срещу вируси и патогенни организми.

Българите пият кафе, защото им действа ободряващо. Това става ясно от онлайн проучване, проведено от Nielsen Admosphere Bulgaria и Български Национален Панел в края на 2019г. То обхваща 1000 респонденти от онлайн населението на страната на възраст над 15 години.

85% от участниците в проучването консумират кафе всеки ден, като 60% от тях пият по няколко чаши, а 25% - до една чаша дневно. Само 6% са отговорили, че никога не пият кафе. Според прочуването жените, които ежедневно консумират ароматната напитка, са повече от мъжете.