Имаме ли имунитет след изкаран Ковид

Неутрализиращите антитела, които имунната система произвежда срещу вируса SARS-CoV-2, могат да бъдат открити поне девет месеца след инфекцията, но не при всеки ги има в достатъчно количество, съобщава сп."Нейчър".

Чен Уанг от Пекинския медицински колеж и колегите му са взели кръвни проби от повече от 9500 души в около 3500 произволно избрани домакинства в Ухан, първото място, където беше засечена заразата с ковид-19.

Екипът е взел проби на три пъти през 2020 г.: веднъж през април, след като блокадата на града беше вдигната, втори път през юни и отново между октомври и декември.

Пробите са тествани за антитела срещу SARS-CoV-2. Изследователите установили, че само 7% от населението е било заразено, от които над 80% без симптоми.

Само около 40% от заразените произвели неутрализиращи антитела, които могат да бъдат открити през целия период на изследването.

Изследването показва, че повечето хора в Ухан все още са податливи на инфекция с Ковид-19 и е необходима масова кампания за ваксинация, за да се постигне колективен имунитет.