5 задължителни стъпки за добър имунитет

Здраве

КАК ДА ПОДГОТВИМ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА С ХРАНА

5 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СТЪПКИ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ


Д-р ДАНИЕЛ ДИМИТРОВ

специалист по Хранене и диететика

за kvadrat5

1. Преди сезона на вирусите сме, като прибавим и Ковид-19, особено важно е да имаме добър имунитет.

Колко важна е храната ?

Д-р Димитров - Приемането на достатъчно хранителни вещества като част от оптимално разнообразна диета е необходима за поддържане на нормалните функции на всички клетки в човешкото тяло, включително имунните. В двата вида на имунната система: естествената резистентност (вроден имунитет) и придобития имунитет участват различни имунни клетки, които имат конкретна роля в етапите на имунния отговор на тялото. Тяхната добра функция зависи от определени витамини, минерали и микроелементи, които при наличие на дефицит, следствие на недобър начин на хранене, водят и до неадекватна функция на съответните клетки. Примери за критични за функцията на имунните клетки нутриенти, включват витамин С, витамин В 12, витамин D, желязо, цинк и селен. Всички изброени нутриенти ние приемаме чрез храната и затова храната е единственият източник за осигуряването им. Но нещата са още по-сложни, защото в нашето тяло участие в реакциите на имунната система взимат и нашите бактерии т.нар. макробиота. Вече се акцентира много за важността на микробиотата заради имуномодулиращия ефект, който има тя. А за нейното изхранване се грижим ние чрез приема на пребиотични фибри, съдържащи се в определени храни.

2. Вие сте привърженик на персоналното диагностициране. Как рещавате конкретно какво ни липсва?

Д-р Димитров : Преценката какво липсва на даден човек се прави като се разбере чрез симптомите му коя част от имунната система дава сигнали, че е отслабена и с лабораторни изследвания, измерващи дадени нутриенти в кръвта и в по-редки специфични случаи проверяване на оксидативния стрес.

3.Как влияят емициите?

Д-р Димитров : Една от най-честите причини да имаш бърз спад на имунната система е т.нар. психо-емоционален стрес. Всеки , който има хронична инфекция с херпес симплекс вирус може да ви каже, че най-често той му се проявава след преживян остър стрес (автомобилна катастрофа, след съобщение на лоша новина, след свръх емоционални реакции на неприятна случка). Всичко това започва с преживяване на дадени емоции, което физически се проявява с екстремно отделяне на стресови хормони (адреналин и кортизол). Следствие на тези процеси много бързо се понижават и функциите на дадени системи и имунната система включително.

4. Вие използвате и неконвенционални методи-какво са цветните есенции на д-р Бах?

Д-р Димитров : Системата на Цветята на д-р Бах се състои от 38 различни цветни есенции плюс д-р Бах за спешни случаи формула, наречена Rescue Remedy. Цветните есенции премахват психическо и емоционално напрежение, като възстановяват баланса между ума и тялото. Тяхната цел е да се премахнат негативните емоции чрез увеличаване на нашите съществуващи положителни качества.По този начин те прекъсват предразположението към соматични състояния ( като болестите).

5. Имате ли универсани съвети за хранене?

Д-р Димитров: Универсални съвети за хранене при хора без специфични хранителни нужди (липса на болестни състояния и различни физиологични потребности)има и те са:

Използване на умерен дневен прием на храна, защото свръхприем на храна води до затлъстяване, което е увреждащо значително тялото състояние.

Използване предимно на сезонни храни (плодове и зеленчуци), заради това, че те съдържат необходимото количество нутриенти в тях, което да успее да задоволи физиологичните потребности на тялото.

Използване на прости и природни храни (не са получени следствие на различни видове химически и генетични промени) , а не нови храни като транс-мазнините например.

Използване на максимално възможното различни видове храни (според вкуса на индивида) , за да се избегнат възможни дефицити.

Следване на „ добрата“ интуиция за прием на определени храни за кратък период от време.

6. Може ли да отделим 5 задължителни стъпки за силен имунитет- храни или храни + философия?

Д-р Димитров: 1. Поддържане на оптимално телесно тегло с цел намаляване възможността на тялото от свръх реакции, каквито се наблюдават при хора с наднормено тегло. Тук храната е основния инструмент за въздействие на тялото

2. Елиминация и добро менажиране на хронични инфекциозни (най-често вирусни) и хронични неинфекциозни ( най-често метаболитни състояния като захарен диабет) състояния. Тук храната в комбинация с други лечебни средства и оптимален за състоянието начин на живот са важни.

3. Задоволяване на всички възникнали дефицити на нутриенти с цел осигуряване на нейното оптимално функциониране при възникнала нужда или по принцип. Тук предимно храната е тази, която задоволява дневните потребности на тялото от дадени нутриенти.

4. Грижа за микробиотата, за да използваме имуномодулаторната функция на нашите полезни бактерии и изключим техния негативен ефект върху здравето като цяло. Тук храната и допълнителния прием на пребиотични фибри , пробиотици и специфично въздействащи хранителни добавки са важни

5. Следване на оптимален ритъм на работа и почивка ( активна и/или пасивна) и осигуряване най-вече на качествен сън, който няма храна или друго средство, което да го замени.

kvadrat5.bg