Киселото мляко е намалило смъртността от коронавирус

Киселото мляко е намалило смъртността в България от коронавируса - а и не само в България, твърди ново проучване, публикувано в специализираното издание "Clinical and Translational Allergy".Проучването изследва връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според изследването нациите, които консумират много кисело мляко или кефир - като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19. Заключението е, че това може да е причината за ниската смъртност, след като здравните системи на различните държави са много различни.

Clear Glass Jar on Table

Освен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че прясното и киселото зеле могат да помагат в борбата с коронавируса, тъй като както ферментиралото мляко, така и зелето понижават нивата на рецептора АСЕ2, чрез който коронавирусът SARS-CoV-2 влиза в човешката клетка. Освен това тези храни действат като антиоксиданти.

Grayscale Photography of Glass of Milk

Според изследователите, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където зелето е ключова част от менюто, са с по-малко смъртни случаи в пандемията. "Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии.

Sliced Red Strawberry Fruit

Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци", казва д-р Жан Буске, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването, предаде БГНЕС.